mr. Herman Berendsen
berendsen@onderwijskantoor.nl
mr. Herman Berendsen
Partner-advocaat, vestiging Heerlen
Expertise
Onderwijsrecht, aanbestedingsrecht
Sinds 1983 ben ik actief in het onderwijs. Gestart als onderwijzer in het primair onderwijs kwam ik vervolgens terecht in verschillende adviesfuncties voor schoolbesturen in het funderend onderwijs. Inmiddels ben ik alweer bijna 10 jaar advocaat waarbij ik mij uitsluitend bezig houd met het vertegenwoordigen van schoolbesturen in het funderend onderwijs.
Samen met enkele collega’s heb ik in 2015 het Onderwijskantoor opgericht. In deze functie ben ik sparringpartner van bestuurders niet alleen op juridisch gebied maar ook op bestuurlijk gebied. Doordat ik het onderwijs van binnenuit ken weet ik als geen ander dat bestuurders niet alleen rekening hebben te houden met wet- en regelgeving, maar ook rekening dienen te houden met de belangen van leerlingen, ouders en personeel die elke dag om aandacht vragen. Verder heb ik mij gespecialiseerd in het aanbestedingsrecht, onderwijsrecht en huisvesting en bekostiging. Samen met enkele schoolbesturen heb ik het licentie-folio concept ontwikkeld dat scholen onder andere meer mogelijkheden biedt voor gepersonaliseerd leren.
Na de middelbare school heb ik eerst de Pedagogische Academie afgerond. Vervolgens heb ik tijdens mijn werk de opleiding Nederlands recht afgerond en de Beroepsopleiding Advocatuur. Ook heb ik diverse specialisaties op het terrein van het onderwijsrecht gevolgd, zoals onder andere de Post Academische opleiding Onderwijsrecht aan de VU.
Ik ben lid van de VvO en neem daarnaast enkele malen per jaar deel aan de Raad van Advies voor het PO en het VO.
Lid van Vereniging voor Onderwijsrecht (VvO).
Publicaties:
- Wetsvoorstel uitbreiding bestuurlijk handhavingsinstrumentarium. Symboolwetgeving of exit voor bestuurders en toezichthouders?, School & Wet, Jaargang 100, nr. 4, september 2020 (co-auteurschap met mr. M. H. van Roekel);
- De maatschappelijke waarde van het diploma in crisistijden, School & Wet, Jaargang 100, nr. 5, oktober 2020 (co-auteurschap met mr. M. H. van Roekel);
- De aanbestedingsperikelen rondom LIFO. Dit artikel is verschenen in School en Wet, september 2019, een uitgave van Wolters Kluwer;
- Het toezicht van de Inspectie aan (kwaliteits)banden, School & Wet, Jaargang 97, nr. 3, juni 2017;
- Nieuwe aanbestedingsregels: kleine wijzigingen met scherpe randjes, School & Wet, Jaargang 93, nr. 3, juni 2013 ((co-auteurschap met mr. W.B.M. Vondenhoff); en
- De WIW: een brede doeluitkering?, Sociaal recht, Jaargang 14, nr. 2, februari 1999.
mr. Herman Berendsen heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:
– Onderwijsrecht
– Aanbestedingsrecht
Deze registratie verplicht tot het elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten behalen van tien opleidingspunten op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Email mr. Herman Berendsen
mr. Marion van Roekel
vanroekel@onderwijskantoor.nl
mr. Marion van Roekel
Advocaat, vestiging Heerlen
Expertise
Arbeidsrecht, onderwijsrecht
Sinds 2010 ben ik actief als advocaat. In 2017 heb ik een kleine uitstap gemaakt als jurist bij een gemeentelijke instelling om vervolgens wederom als advocaat werkzaam te zijn bij het Onderwijskantoor.
Vanaf 2015 ben ik verbonden aan het Onderwijskantoor, en heb ik meegewerkt tijdens het ontstaan aan de oprichting van het Onderwijskantoor. Binnen het Onderwijskantoor ben ik specialist arbeidsrecht en onderwijsrecht. Onderwijsinstellingen schakelen mij in voor arbeidsrechtelijke vraagstukken, waarbij mijn rol uitdrukkelijk niet beperkt is tot procederen. Ik treed ook op als sparringpartner, nog voordat er sprake is van een juridisch probleem. Tevens houd ik mij bezig met beleidsinhoudelijke vraagstukken op arbeidsrechtelijk gebied. Daarnaast word ik ingeschakeld voor kwesties op het gebied van onderwijsrecht. Daarbij kan er gedacht worden aan schorsing/verwijdering van leerlingen, maar ook aan vraagstukken op het gebied van toezicht door de onderwijsinspectie.
Ik studeerde internationaal recht en privaatrecht met specialisatie ondernemingsrecht aan de Universiteit Maastricht (cum laude). Tevens heb ik de Grotius specialisatieopleiding arbeidsrecht afgerond alsmede de leergang onderwijsrecht.
Lid van Vereniging voor Onderwijsrecht (VvO).
Publicaties:
- Wetsvoorstel uitbreiding bestuurlijk handhavingsinstrumentarium. Symboolwetgeving of exit voor bestuurders en toezichthouders?, School & Wet, Jaargang 100, nr. 4, september 2020 (co-auteurschap met mr. H.A.A. Berendsen);
- De maatschappelijke waarde van het diploma in crisistijden, School & Wet, Jaargang 100, nr. 5, oktober 2020 (co-auteurschap met mr. H.A.A. Berendsen).
mr. Marion van Roekel heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse orde van advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:
– Onderwijsrecht
– Arbeidsrecht
Deze registratie verplicht tot het elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse orde van advocaten behalen van tien opleidingspunten op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Email mr. Marion van Roekel
mr. Gabi Jongen
jongen@sijbenpartners.nl
mr. Gabi Jongen
Advocaat, vestiging Heerlen
Expertise
Governance
Gabi Jongen volgde de studierichtingen privaatrecht en handels- en ondernemingsrecht.
Email mr. Gabi Jongen
mr. Roswitha de Bekker
debekker@onderwijskantoor.nl
mr. Roswitha de Bekker
Advocaat
Vestiging Utrecht - arrondissement Midden-Nederland
Expertise: Onderwijsrecht en arbeidsrecht
Na mijn studie aan de Rijksuniversiteit Utrecht, met afstudeerrichtingen civiel recht en bedrijfseconomisch recht, heb ik van 1991 tot 1997 als advocaat gewerkt in Amsterdam en vervolgens Haarlem, in de algemene rechtspraktijk, met een focus op het arbeids- en ambtenarenrecht.
Vervolgens heb ik ruim 25 jaar als jurist en mediator voor Stichting Onderwijsgeschillen gewerkt. Ik heb daardoor veel ervaring in geschilbeslechting op het gebied van rechtspositie, klachtrecht, passend onderwijs en medezeggenschap. Door mijn ervaring weet ik hoe belangrijk het is om, zeker in de meer complexere conflicten, de benodigde rust te bewaren en te komen tot een normalisering van de verhoudingen en een verbetering van de communicatie. Pas dan ontstaat ruimte om aan een oplossing mee te werken. Deze brede ervaring maakt mij een geschikte sparringpartner voor onderwijsbestuurders, samenwerkingsverbanden en HR-medewerkers.
Ik sta voor een informele en pragmatische aanpak. Ik ben betrokken en meedenkend. Ik ga graag met u binnen de wettelijke kaders op zoek naar de voor u meest efficiënte en gewenste oplossing, die recht doet aan de belangen van alle betrokken. Waar nodig sta ik u bij in de benodigde procedures.
Ik ben lid van de Vereniging voor Onderwijsrecht (VvO) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA) en tevens MfN-geregistreerd mediator.
Omdat ik het belangrijk vind om mijn kennis ook voor bredere, maatschappelijke doelen in te zetten, ben ik tevens buurtbemiddelaar in mijn woonplaats. Verder heb ik jarenlang deel uitgemaakt van verschillende (G)MR-en.
Publicaties:
- Entreerecht in het vo: Goed dat het wordt afgeschaft! School en Wet, Jrg. 95, nr.3, juni 2015. Wolters-Kluwer;
- De cao-ontslagcommissie en de identiteitscommissie: De gelegenheid om maatwerk te creëren. School en Wet, Jrg. 97, nr. 3, juni 2017. Wolters-Kluwers;
- Hoofdstuk Onderwijsmediation in het Tijdschrift Nederlandse Mediation, Jrg. 2018 – aflevering 1, NM 2018/9 Overheid/Arbeid. Maart 2018;
- Bijdrage aan het boek Taal van de gespecialiseerde mediator, SDU uitgevers, 1e editie 10 april 2019 (co-auteurschap met drs. J. van Velzen);
- De Commissies van beroep: relatief onbekend in het onderwijsveld. School en Wet, Jrg 103, nr 6, december 2023. Wolters-Kluwer.
Email mr. Roswitha de Bekker
mr. Martin Hofman
hofman@onderwijskantoor.nl
mr. Martin Hofman
Advocaat, vestiging Heemstede
Expertise: arbeidsrecht en onderwijsrecht
Na mijn afstuderen aan de Erasmus Universiteit in 2002 heb ik achtereenvolgens gewerkt voor een vakbond, een rechtsbijstandverzekeraar, als bedrijfsjurist voor een schoolbestuur in het voortgezet onderwijs en als zelfstandig advocaat in arbeids- en onderwijsrecht. Ook heb ik de postacademische leergangen arbeidsrecht (UvA) en onderwijsrecht (OSR) afgerond.
Als advocaat bij het Onderwijskantoor verzorg ik de juridische zaken van scholen en schoolbesturen in het primair en het voortgezet (speciaal) onderwijs. Mijn cliënten houd ik zoveel mogelijk uit de wind, zodat zij zich kunnen concentreren op datgene waar zij sterk in zijn: het verzorgen van goed onderwijs.
Voor cliënten ben ik een vaste businesspartner voor alle voorkomende juridische zaken in het funderend onderwijs, zoals:
- governance en medezeggenschap
- arbeidsrecht
- geschillen met ouders en leerlingen
- privacy en gegevensbescherming
- huisvesting van scholen
Ik ben lid van de Vereniging voor Onderwijsrecht (VvO) en de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA).
mr. Martin Hofman heeft in het rechtsgebiedenregister van de Nederlandse Orde van Advocaten de volgende rechtsgebieden geregistreerd:
- arbeidsrecht
- onderwijsrecht
Deze registratie verplicht tot het elk kalenderjaar volgens de normen van de Nederlandse Orde van Advocaten behalen van tien opleidingspunten op ieder geregistreerd rechtsgebied.
Email mr. Martin Hofman
mr. Alexander den Hollander
denhollander@onderwijskantoor.nl
mr. Alexander den Hollander
Advocaat, vestiging Heemstede
Expertise: verbintenissenrecht
In 2004 ben ik afgestudeerd waarna ik vervolgens gestart ben als advocaat in de transactiepraktijk van een kantoor aan de Amsterdamse Zuidas. Al snel trok de procespraktijk mijn aandacht en ben ik enige jaren voor zakelijke cliënten op het gebied van arbeidsrecht en algemeen verbintenissenrecht werkzaam geweest. Geleidelijk is de focus van mijn praktijk verschoven naar het adviseren en procederen over commerciële zakelijke geschillen en naar het begeleiden en oplossen van disputen tussen bestuur, toezichthouders-, en medezeggenschapsorganen. Ik heb de postacademische Grotiusopleiding Onderneming en Aansprakelijkheid met goed gevolg voltooid.
Vanaf eind 2022 heb ik de opleiding tot rechter gevolgd en was ik verbonden aan de rechtbank Noord-Holland. In 2024 ben ik teruggekeerd naar een adviserende rol bij het Onderwijskantoor. Daar adviseer ik scholen en schoolbesturen in het primair en het voortgezet (speciaal) onderwijs. Ik ben gesprekspartner in verband met alle voorkomende juridische zaken in het funderend onderwijs, zoals onder andere:
- verbintenissenrecht; commerciële contracten en onrechtmatige daad;
- werkgevers-, bestuurders- en toezichthoudersaansprakelijkheid;
- integriteitskwesties;
- governance en medezeggenschap;
- (aanbestedings) kort gedingen en beslag.
Ik ben lid van de Raad van Toezicht van een school in het primair onderwijs.
Email mr. Alexander den Hollander
mr. Cécile van der Goot-Koenig
vandergoot@onderwijskantoor.nl
mr. Cécile van der Goot-Koenig
Jurist, vestiging Utrecht
Expertise
Arbeidsrecht, passend onderwijsrecht
Na het afronden van mijn master Arbeidsrecht aan de UvA in 2012, heb ik diverse juridische adviesfuncties bekleed en enige tijd als zelfstandig jurist arbeidsrecht gewerkt. Vervolgens heb ik mij verder gespecialiseerd in het onderwijsrecht bij een onderwijsvereniging. Daarbij heb ik me voornamelijk gericht op het arbeidsrecht, passend onderwijs en geschillen met ouders en leerlingen.
Door deze brede ervaring weet ik als geen ander wat er speelt in het onderwijsveld. Dit maakt mij een waardevolle gesprekspartner voor scholen en onderwijsinstellingen. Deze expertise zet ik graag in bij het Onderwijskantoor om u verder te helpen met juridische vraagstukken die spelen binnen het onderwijs. Met een praktische aanpak bied ik heldere en effectieve oplossingen die aansluiten bij uw specifieke behoeften.
Email mr. Cécile van der Goot-Koenig
mr. Bart Lathouwers
lathouwers@onderwijskantoor.nl
mr. Bart Lathouwers
Seniorjurist, vestiging De Bilt (Utrecht)
Expertise
Juridisch adviseur binnen de mbo-sector
Ik heb jarenlange ervaring als juridisch adviseur binnen de mbo-sector. Vanaf 2011 was ik werkzaam bij een ROC en inmiddels alweer geruime tijd als juridisch beleidsmedewerker bij de MBO raad. Daarnaast ben ik in de laatste fase van een promotietraject, waarbij mij volledig ben gaan specialiseren op de Wet educatie en beroepsonderwijs (WEB) en op bestuurlijke vraagstukken die spelen in het MBO.
Ik kan u adviseren en ondersteunen bij alle WEB-gerelateerde vraagstukken met betrekking tot onderwijs en examinering, student gerelateerde zaken, toezicht(kaders) en -oordelen en benoembaarheidsvraagstukken ten aanzien van medewerkers.
Op dit moment zijn veel scholen bezig met ontwikkelingen op deze kennisgebieden. Bijvoorbeeld de nieuwe rechtsbeschermingsregels met betrekking tot de besluiten die scholen nemen jegens studenten, de verhoudingen tussen bestuur, toezicht en bevoegd gezag, de komende nieuwe eisen aan docenten die vakken basisvaardigheden geven, de governance van onderwijsregio's en de ontwikkeling van een privaat LLO onderwijsaanbod.
Email mr. Bart Lathouwers
Natascha Spelthaen
spelthaen@onderwijskantoor.nl
Natascha Spelthaen
Juridisch secretaresse
Email Natascha Spelthaen
Pascalle Erven
erven@onderwijskantoor.nl
Pascalle Erven
Juridisch secretaresse
Email Pascalle Erven
Iris van 't Hoff
vanthoff@onderwijskantoor.nl
Iris van 't Hoff
Juridisch secretaresse
Email Iris van 't Hoff
Joëlle Vos
vos@onderwijskantoor.nl
Joëlle Vos
Juridisch secretaresse
Email Joëlle Vos